Pieczarki w aromatycznym sosie

Sos idealnie nadaje się do podawania z pieczywem lub jako sos do dań obiadowych.


Wartości odżywcze

Pieczarki w aromatycznym sosie dostarcza:
Wartość energetyczna363,3 kcal
Błonnik14,34 g
Węglowodany34,3 g
Cukry3,39 g
Sól0,01 g
Białko17,46 g
Tłuszcze21,27 g
Tłuszcze nasycone1,28 g
Tłuszcze nienasycone17,12 g

Za dużo kalorii? Zawsze możesz ostrzec innych ;-)

Składniki

    Przygotowanie:

    1. Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć. Jeśli są małe to możemy pozostawić je w całości. Jeśli będą większe to kroimy na ćwiartki lub połówki.

    2. Czosnek oraz cebulę obieramy z łupinek. Następnie kroimy cebulę w kostkę, a czosnek drobno siekamy.

    3. Przygotowujemy patelnię, rozgrzewamy na niej dwie łyżki oleju. Gdy olej będzie już gorący wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i smażymy przez pół minuty. Wrzucamy na patelnię pieczarki.

    4. Gdy pieczarki zmniejszą swoją objętość dodajemy pieprz, sól, cukier, bazylię, tymianek oraz słodką paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy na patelni. Dodajemy sos sojowy i ocet winny, dusimy przez 1-2 minuty, potem dodajemy szklankę wody, mieszamy i ponownie dusimy. Gdy całość zacznie wrzeć rozrabiamy mąkę w 50 ml wody, wlewamy do pieczarek i dokładnie mieszamy, by powstał gładki sos. (Jeśli konsystencja sosu nam nie odpowiada, lubimy bardziej gęsty możemy dodać więcej mąki, lub odwrotnie.) Na koniec doprawić do smaku.

    Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

    Dodaj komentarz