Napoleonka na herbatnikach bez pieczenia w 5 minut

Napoleonka bez pieczenia to szybki i pyszne ciasto z kremem. Gdyby nie czas oczekiwania, to jej wykonanie zajmowałoby dosłownie 5 minut, bo tyle właśnie czasu poświęcamy na wyłożenie herbatników i wymieszanie pozostałych składników, a reszta robi się już praktycznie sama :) Napoleonkę należy wykonać w blaszce o wymiarach 23x23cm, ewentualnie nieco mniejszej - wtedy Napoleonka wyjdzie wyższa. Inspiracja do przepisu pochodzi z napoleonka.


Wartości odżywcze

Napoleonka na herbatnikach bez pieczenia w 5 minut dostarcza:porcja dostarcza:
Wartość energetyczna4 966,72 kcal247,519 kcal
Błonnik1,8 g0,09 g
Węglowodany563,36 g28,075 g
Cukry130,6 g6,509 g
Sól3,39 g0,169 g
Białko67,34 g3,356 g
Tłuszcze215,22 g10,726 g
Tłuszcze nasycone137,64 g6,859 g

Za dużo kalorii? Zawsze możesz ostrzec innych ;-)

Składniki

Informacje o przepisie

  • 5 minutCzas przygotowania
  • 4 gdzinyCzas gotowania/pieczenia
  • 20Porcji

Przygotowanie:

  1. Zagotować około 900ml mleka ze zwykłym cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku (300ml) wymieszać budynie i mąkę pszenną na jednolitą, gładką masę.

  2. W momencie gdy mleko zacznie się gotować wlać masę budyniową, dalej gotować na małym ogniu, ciągle mieszać by nie powstały grudki. Mleko z masą budyniową gotować do czasu aż zgęstnieje (jak za mało odparujemy budyń to krem wyjdzie zbyt rzadki). Po zgęstnieniu zestawić garnek z palnika (lub wynieść w chłodne miejsce), przykryć folią i czekać aż się ostudzi. Gdy już masa będzie ostudzona, zmiksować ją, aby łatwiej się łączyła z masłem.

  3. Masło zetrzeć na biały, puszysty krem i dodawać stopniowo do niego po łyżce budyniu, cały czas miksując. Masa musi być gładka i jednolita.

  4. Na blaszkę wykładamy folię spożywczą, następnie układamy pierwszą warstwę herbatników, a na nie wyłożyć masę budyniową, wyrównać i przykryć warstwą herbatników.

  5. Ciasto umieścić w chłodnym miejscu (lodówce) na około 4-5 godzin.

  6. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Komentarze Napoleonka na herbatnikach bez pieczenia w 5 minut

misia

Nie lubię gdy podawane są składniki w gramach czy dkg .

odpowiedz

Elżbieta

Ciasto jest pyszne, ale nie powinno nazywać się w 5 minut skoro trzeba kilka godzin trzymać w lodówce zanim nadaje sie do jedzenia.

odpowiedz

danuta szramska

tak bo bardzo szybki i łatwy do zrobienia dla dzieci lub na przyjęcia

odpowiedz

Pawlicka Maria

Fajny przepis

odpowiedz