Domowe lody kajmakowe w 5 minut

Szybkie lody kajmakowe idealne na upalne dni, a w dodatku do ich przygotowania wystarczą tylko 2 składniki, a czas pracy im poświęcony to zaledwie 5 minut! Jedyny minus to czas oczekiwania na odpowiednie schłodzenie, ale dla tego smaku warto czekać! :)


Wartości odżywcze

Domowe lody kajmakowe w 5 minut dostarcza:porcja dostarcza:
Wartość energetyczna3 389,4 kcal338,94 kcal
Węglowodany270,36 g27,036 g
Cukry270,36 g27,036 g
Sól1,75 g0,175 g
Białko48,69 g4,869 g
Tłuszcze234,72 g23,472 g
Tłuszcze nasycone144,3 g14,43 g

Za dużo kalorii? Zawsze możesz ostrzec innych ;-)

Składniki

Informacje o przepisie

  • 5 minutCzas przygotowania
  • 12 godzinCzas gotowania/pieczenia
  • 12 godzin 5 sekundCzas w sumie
  • 10Porcji

Przygotowanie:

  1. Śmietankę kremówkę przed ubijaniem należy schłodzić w lodówce.

  2. Następnie ubijać ją na najwyższych obrotach miksera do czasu aż zacznie być sztywna.

  3. Kolejno zmniejszyć nieco obroty miksera i dodawać po łyżce masy krówkowej, cały czas miksując. Miksować tylko do czasu połączenia się składników.

  4. Tak przygotowane lody przelać do pojemnika ze szczelnym zamknięciem i chłodzić w lodówce najlepiej przez cała noc (czasami lody potrzebują 16-24h chłodzenia - wszystko zależy od temperatury chłodzenia zamrażalnika).

  5. Lodów podczas mrożenia nie trzeba mieszać, mają idealną kremową konsystencję. Z podanych składników wychodzi ok. 1 litr lodów.

  6. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Komentarze Domowe lody kajmakowe w 5 minut

Grażyna grzech

Na pewno zrobię bo bardzo uwielbiam lody pozdrawiam

odpowiedz