Sos pieczarkowy


Wartości odżywcze

Sos pieczarkowy dostarcza:porcja dostarcza:
Wartość energetyczna569,05 kcal142,115 kcal
Błonnik13,17 g3,289 g
Węglowodany39,64 g9,9 g
Cukry14,79 g3,694 g
Sól0,25 g0,062 g
Białko24,66 g6,159 g
Tłuszcze38,68 g9,66 g
Tłuszcze nasycone23,41 g5,846 g

Za dużo kalorii? Zawsze możesz ostrzec innych ;-)

Składniki

Informacje o przepisie

  • 10 minutCzas przygotowania
  • 15 minutCzas gotowania/pieczenia
  • 25 minutCzas w sumie
  • 4Porcji

Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Rozgrzać olej na patelni i wrzucić na nią cebulę, smażyć aż się zeszkli.
  2. Pokroić pieczarki w plasterki i wrzucić na patelnię do cebuli. Smażyć na dużym ogniu do mementu aż pieczarki się zarumienią.
  3. Do cebuli i pieczarek dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać wszystko.
  4. Zmniejszyć płomień pod patelnią. Dodać śmietany kremówki i śmietany 18%. Ponownie dokładnie wymieszać. Dusić do czasu aż sos zgęstnieje.
  5. Tak przygotowany sos pieczarkowy można podwać np. z makaronem i kurczakiem.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Komentarze Sos pieczarkowy

benia

Fajny sos ale ile tych śmietan dodać?

odpowiedz

Admin

120 ml śmietany kremówki i 300 gram gęstej śmietany 18% do sosów i zup

odpowiedz