Placki z cukinii

Przepyszne fit placki z cukinii :-)


Wartości odżywcze

Placki z cukinii dostarcza:
Wartość energetyczna572,35 kcal
Błonnik4,02 g
Węglowodany15,19 g
Cukry2,13 g
Sól0,21 g
Białko24,95 g
Tłuszcze47,79 g
Tłuszcze nasycone10,32 g
Tłuszcze nienasycone25,68 g

Za dużo kalorii? Zawsze możesz ostrzec innych ;-)

Składniki

    Przygotowanie:

    1. Cukinię umyć, osuszyć, odciąć oba końce, a resztę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Konieczne jest, by cukinii było mniej więcej 300 gramów, by proporcje pozostałych składników się zgadzały.

    2. Startą cukinię delikatnie posolić, a następnie odsączyć (ale nie odciskać mocno - ma pozostać lekko wilgotna).

    3. Do odsączonej cukinii dodać 2 średnie jajka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

    4. Cebulę obrać, posiekać w drobną kosteczkę, dodać do masy na placuszki.

    5. Na koniec dodać gęstą kwaśną śmietanę 18% oraz mąkę pszenną (u mnie typ 450) przesianą przez sitko i wymieszać na jednolite ciasto.

    6. Doprawić masę do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać.

    7. Na patelni rozgrzać olej i nakładać po 1 czubatej łyżce masy. Z powyższej ilości składników otrzymamy 12 placków z cukinii. Smażyć placki na małym ogniu z obu stron aż się zarumienią. Po usmażeniu przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.

    8. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. sosem czosnkowym lub tzatziki. Smacznego!

    Inspiracja do przepisu pochodzi z KulinarnePrzeboje.pl

    Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

    Dodaj komentarz