Cukinię umyć, osuszyć, odciąć oba końce, a resztę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Konieczne jest, by cukinii było mniej więcej 300 gramów, by proporcje pozostałych składników się zgadzały.
Startą cukinię delikatnie posolić, a następnie odsączyć (ale nie odciskać mocno - ma pozostać lekko wilgotna).
Do odsączonej cukinii dodać 2 średnie jajka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Cebulę obrać, posiekać w drobną kosteczkę, dodać do masy na placuszki.
Na koniec dodać gęstą kwaśną śmietanę 18% oraz mąkę pszenną (u mnie typ 450) przesianą przez sitko i wymieszać na jednolite ciasto.
Doprawić masę do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i nakładać po 1 czubatej łyżce masy. Z powyższej ilości składników otrzymamy 12 placków z cukinii. Smażyć placki na małym ogniu z obu stron aż się zarumienią. Po usmażeniu przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Podawać z ulubionymi dodatkami, np. sosem czosnkowym lub tzatziki. Smacznego!