Karpatka

Na pewno każdy z nas jadł chociaż raz w życiu karpatkę. Jest to ciasto parzone przekładane z pysznym kremem budyniowym. Karpatka jest niezwykle prosta w przygotowaniu, dlatego gorąco zachęcam do zrobienia jej samodzielnie w domu. Poniższy przepis na karpatkę jest najlepszy! Zawsze się udaje!

Wartości odżywcze

Karpatka dostarcza:porcja dostarcza:
Wartość energetyczna5 608,32 kcal279,033 kcal
Błonnik4,6 g0,229 g
Węglowodany365,34 g18,177 g
Cukry38,23 g1,902 g
Sól2,04 g0,101 g
Białko87,08 g4,333 g
Tłuszcze411,39 g20,468 g
Tłuszcze nasycone260,06 g12,939 g

Za dużo kalorii? Zawsze możesz ostrzec innych ;-)

Składniki

Informacje o przepisie

  • 20 minutCzas przygotowania
  • 1 godzinaCzas gotowania/pieczenia
  • 1 godzina 20 minutCzas w sumie
  • 20Porcji

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie ciasta parzonego. Szklankę wody wlać go garnka, dodać pół kostki masła, wstawić na gaz i zagotować. Co jakiś czas zawartość garnka mieszać, dzięki temu masło dobrze się roztopi. Kolejno szklankę mąkę pszennej przesiać przez sitko i wsypać do roztopionego masła. Całość szybko mieszać. Moc palnika zmniejszyć, zawartość garnka cały czas mieszać (przez około 3 minuty) do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto na karpatkę powinno zacząć odchodzić od brzegów. Całość zdjąć z ognia i przelać do miski. Odstawić do całkowitego przestudzenia.

  2. Kolejno do ostudzonego już ciasta dodawać po jednym jajku i miksować. Postępować tak do wykorzystania wszystkich jajek. Następnie przygotowane ciasto podzielić na dwie części.

  3. Blaszkę o wymiarach 33x23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną albo kaszą manną. Wyłożyć jedną część ciasta na blaszkę. Wyrównać szpatułką. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na około 25-30 minut (do zrumienienia). Piec w trybie góra-dół bez termoobiegu. Po tym czasie blaszkę z ciastem wyjąć i upiec drugą część ciasta. Odstawić do ostudzenia.

  4. Przygotowanie kremu do karpatki. 250 ml mleka wlać do miski, wsypać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, dodać dwa żółtka. Dokładnie wymieszać łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji.

  5. Pół litra mleka wlać do średniej wielkości garnka, dodać cukier (zostawić dwie łyżki na później) oraz cukier wanilinowy. Całość wymieszać łyżką. Garnek wstawić na gaz i zagotować. Kolejno zmniejszyć moc palnika i wlać wymieszane mleko z obiema mąkami oraz żółtkami. Mieszać cały czas do powstania budyniu. Kolejno garnek zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do przestudzenia (nie do lodówki).

  6. Dwie łyżki cukru dodać do 300 g miękkiego masła. Całość zmiksować na wysokich obrotach miksera do uzyskania puszystego kremu. Kolejno dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i cały czas miksować. Nie ubijać za długo, tylko do połączenia budyniu z masłem.

  7. Tak przygotowanym kremem posmarować upieczony blat ciasta, wygładzić szpatułką i przykryć drugą częścią ciasta parzonego. Gotowe ciasto przykryć i wstawić do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie karpatkę oprószyć cukrem pudrem.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz