Historia
Syrop glukozowo-fruktozowy wynaleziono w Stanach Zjednoczonych w latach 50. XX w. cła na import tradycyjnego cukru były drogie, więc zaczęto myśleć nad nowym, tańszym zamiennikiem. I tak w wyniku rozkładu skrobi kukurydzianej do cukrów prostych pod wpływem kwasów i enzymów powstał słodki syrop. Nie ulega krystalizacji, dzięki temu nie trzeba go wcześniej rozpuszczać. Ponadto, jako roztwór wodny, łatwiej go transportować.
Otyłość
Syrop glukozowo-fruktozowy zawiera tyle samo kcal, co biały cukier czyli 4kcal/g. 42 % stanowi fruktoza. Fruktoza jest cukrem naturalnie występującym w owocach, ale jej nadmiar może szkodzić. Otóż fruktoza powoduje spadek stężenia leptyny i wzrost stężenia greliny po spożyciu posiłku. Leptyna i grelina to przeciwstawne hormony, które odpowiadają za uczucie głodu i sytości. Leptyna informuje nas, że jesteśmy najedzeni, jeśli będzie jej zbyt mało nadal będziemy odczuwać głód, więc nasz apetyt będzie rósł. Zatem możemy zjeść batonika, a za chwilę dwa kolejne, co może przyczyniać się do powstawania otyłości.
Zaburzenia lipidowe
Metabolizowanie fruktozy zachodzi w wątrobie. Fruktoza początkowo przekształcana jest w fruktozo-1-fosforan, który aktywuje czynniki pobudzające lipogenezę , czyli proces tworzenia się tkanki tłuszczowej, która gromadzi się wokół serca. Fruktoza ulega znacznie szybciej przekształceniu w wątrobie niż glukoza. Pozwala to na „zalanie” przez fruktozę szlaków metabolicznych w wątrobie i ich takie pobudzenie, które prowadzi do wzmożonej syntezy kwasów tłuszczowych i wzmożonego wydzielania VLDL. To z kolei może podwyższać stężenie trójglicerydów we krwi i podwyższać stężenie cholesterolu we frakcji LDL, czyli tzw. „złego cholesterolu”.
Dna moczanowa
Dna moczanowa jest chorobą zapalną wywołaną odkładaniem w stawach związków kwasu moczowego. Fruktoza obecna w syropie glukozowo-fruktozowym, w organizmie człowieka ulega przemianom, w efekcie których powstają znaczne ilości substancji zwanej adenozynomonofosforanem (AMP), z której powstaje kwas moczowy. W zaawansowanej postaci choroby dochodzi do nieodwracalnego uszkodzenia narządu ruchu i niesprawności, a także uszkodzenia nerek.
Otyłość, choroby nerek czy zaburzenia tłuszczowe to nie jedyny problem. Syrop glukozowo-fruktozowy może doprowadzić również do podwyższonego ciśnienia krwi, zwiększonego ryzyka nowotworów czy problemów związanych z sercem. Zatem jak go uniknąć?
Przede wszystkim czytaj etykiety! Staraj się wybierać produkty, które w składzie nie zawierają HFCS.
Unikaj słodzonych napojów gazowanych! Zacznij pić czystą wodę, jest znacznie zdrowsza. Jeśli chcesz poprawić jej smak możesz dorzucić listki mięty, plasterek cytryny czy garść owoców. Staraj się spożywać jogurty naturalne! Jogurty naturalne pomagają odbudować naturalną florę bakteryjną jelit i poprawiają naturalną perystaltykę jelit, są mniej kaloryczne od jogurtów owocowych, nie zawierają cukrów prostych oraz sztucznych barwników.
A co z fruktozą z owoców? Zachowuje się tak samo jak ta z syropu??
odpowiedz
"Unikaj słodzonych napojów gazowanych". Dlaczego, czemu to akurat napoi trzeba unikać? A nie na przykład owoców, dżemów, przetworów, miodu itd.? Przecież to te same składniki. Kiedy ludzie zrozumieją że to nie napoje są winne otyłości, tylko suma cukrów przyjmowanych ze wszystkich pokarmów? Można odstawić produkty które wymieniłem, a pić napoje, ważne tylko żeby nie przesadzać. Wszystko w odpowiednich dawkach jest dobre, problemy zaczynają się gdy nie mamy umiaru. Tak samo jest ze wszystkim innym- woda, alko, kawa, białka, tłuszcze, sport. Z wykluczeniem ewidentnych trucizn typu cyjanki czy nikotyna. Jeśli będziemy myśleć zamiast przyjmować bezwiednie czyjeś osądy to wyjdzie nam to bardziej na zdrowie niż unikanie jakiegoś produktu bo ktoś tak napisał.
odpowiedz
Najgorsze jest to, że prawie wszędzie można znaleźć ten syrop. trzeba specjalnie sprawdzać etykietę czy czasem go nie ma, bo nawet na brzmiących z nazwy produktach jest.
odpowiedz