Marchewka z groszkiem duszona

Mój ulubiony dodatek do obiadu typu schabowy plus ziemniaki. Zapraszam na przepis :}

Wartości odżywcze

Marchewka z groszkiem duszona dostarcza:porcja dostarcza:
Wartość energetyczna1 365,84 kcal227,309 kcal
Błonnik36,24 g6,031 g
Węglowodany153,89 g25,611 g
Cukry7,9 g1,315 g
Sól3,33 g0,554 g
Białko23,54 g3,918 g
Tłuszcze85,32 g14,199 g
Tłuszcze nasycone55,24 g9,193 g

Za dużo kalorii? Zawsze możesz ostrzec innych ;-)

Składniki

Informacje o przepisie

  • 5 minutCzas przygotowania
  • 25 minutCzas gotowania/pieczenia
  • 25 minutCzas w sumie
  • 6Porcji

Przygotowanie:

  1. Obieramy marchewkę, a następnie kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tak aby cała była zanurzona. Zagotować. Dodajemy dwie łyżki masła (ok. 100g) i gotujemy przez około 20 minut, aż marchewka zmięknie (czas gotowania zależy od wielkości kostki oraz samej marchwi, czasami może zmięknąć szybciej, dlatego warto próbować co jakiś czas czy już jest dostatecznie miękka).

  2. Gdy marchewka jest już zagotowana i miękka, dodajemy groszek. Ważne jest aby był to koniec gotowania inaczej groszek może nam się rozgotować.

  3. Łyżkę mąki rozrabiamy w 1/3 szklanki wody i wlewamy do marchewki z groszkiem (jeśli lubimy gęstą marchewkę możemy rozrobić dwie łyżki mąki)*. Dodajemy 2** łyżki cukru, szczyptę pieprzu, dokładnie mieszamy i gotujemy chwilę. Dodajemy do smaku soli i gotowe!

    * - każda dodatkowa łyżka mąki to 42kcal
    ** - dodatkowa łyżka cukru to 49kcal

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Komentarze Marchewka z groszkiem duszona

Dorota

Łatwiej jest kroić miękką ugotowana marchewkę:)

odpowiedz

Andrzej

Dużo jest lepsza ugotowana na skrzydełku drobiowym i zagęszczona zasmażką na maśle.

odpowiedz

Teresa

W gastronomiku uczono mnie, że marchew należy przed gotowaniem obsmażyć na maśle, aby witamina A się nie utleniła. Druga sprawa : ugotowaną marchew oprószamy mąką , a nie jej zawiesiną.

odpowiedz