Wskaźnik masy ciała BMI (z ang. Body Mass Index), nazywany również wskaźnikiem Queteleta II pozwala nam obliczyć, czy proporcje naszej wagi w stosunku do wzrostu są prawidłowe. Wskaźnik BMI nie jest miernikiem zawartości tłuszczu w organizmie, ale pomoże ocenić czy nasza waga jest w normie.
Jak więc wyliczyć BMI ? BMI dla mężczyzny wylicza się tak samo jak dla kobiety. Wystarczy podzielić swoją wagę w kilogramach przez wzrost w metrach podniesiony do kwadratu.
BMI=masa (kg)/ (wzrost)2 (m)
Przykład
Kobieta ma 170 cm wzrostu i waży 60 kg.
1,7 x 1,7 =2,89
60/2,89=20,76 Wynik ten wskazuje na prawidłową masę ciała.
Ocena stanu odżywienia u osób dorosłych na podstawie wskaźnika BMI (według kryteriów WHO)
Wartość BMI | Interpretacja |
---|---|
< 16 | III stopień szczupłości (poważnie zwiększone ryzyko) |
16,0-16,9 | II stopień szczupłości (umiarkowanie zwiększone ryzyko) |
17,0-18,4 | I stopień szczupłości (niewielkie ryzyko rozwoju niedożywienia) |
18,5-24,9 | Zakres normy (najmniejsze ryzyko rozwoju chorób niezakaźnych) |
25,0-29,9 | Nadwaga (stan przedotyłościowy ryzyko rozwoju chorób niezakaźnych) |
30,0-34,9 | I stopień otyłości (umiarkowanie zwiększone ryzyko) |
35,0-39,9 | II stopień otyłości (poważnie zwiększone ryzyko) |
> 40 | III stopień otyłości (bardzo poważnie zwiększone ryzyko) |
Dzieci
Wskaźnik BMI nie jest dobrym wyznacznikiem masy ciała u dzieci i młodzieży. Wynik może wskazywać na otyłość mimo iż dziecko ma prawidłową wagę. U dzieci stosuje się siatki centylowe, w których ocenia się stosunek wagi do wzrostu dziecka na tle rówieśników tej samej płci.
Sportowcy
BMI nie jest również odpowiednim wskaźnikiem masy ciała u sportowców, dlatego że nie uwzględnia składu ciała. BMI u kulturysty może wskazywać na nadwagę, a w rzeczywistości jest to rozbudowana tkanka mięśniowa. Mięśnie są cięższe niż taka sama ilość tkanki tłuszczowej. Osoby aktywnie fizycznie nie powinny skupiać się na wadze, ale na pomiarach obwodów ciała.
Osoby starsze
U osób starszych dochodzi do fizjologicznego wzrostu tkanki tłuszczowej i spadku tkanki mięśniowej. Do oceny stanu odżywienia stosuje się inne kryteria niż u osób dorosłych. Czynnikiem korzystnym rokowniczo jest, gdy ich masa ciała mieści się w przedziale BMI od 24 do 30. Wg Queensland Government (2014) o nadwadze osób powyżej 65 lat mówimy dopiero wtedy gdy BMI przekracza 30 kg/m2, poniżej 24 kg/m2 występuje niedowaga.
Wskaźnik BMI w łatwy i szybki sposób pozwoli nam ocenić czy nasza masa jest w normie oraz jak duże jest ryzyko wystąpienia u nas groźnych chorób takich jak cukrzyca typu 2, miażdżyca czy choroba niedokrwienna serca. Jeżeli współczynnik BMI różni się od normy, jest to znak, aby zadbać o swoje zdrowie.
Źródła:
- Queensland Government (2014): A consensus document from Dietitian/Nutritionists from the Nutrition Education Materials Online, "NEMO", team DOKUMENT (pdf 144 kB) ze strony www.health.qld.gov.au | Licencja i prawa autorskie: https://www.health.qld.gov.au/global/copyright-statement/default.asp Jarosz M. (red.), Praktyczny podręcznik dietetyki, Wydaw. Ministerstwo Zdrowia, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2010