Znienawidzone przez prawie wszystkie dzieci, zmora przedszkoli i nie tylko. Co tak naprawdę kryją w sobie liście szpinaku? Zapewne nie raz usłyszeliście „jedz szpinak, bo jest zdrowy” i słusznie, bowiem posiada on wiele cennych właściwości. Wprowadzenie go do regularnej diety na pewno wpłynie korzystnie na kondycję organizmu. Szpinak jest niskokaloryczny, więc nie powinny obawiać się go osoby pilnujące swojej wagi, 100 gramów tego warzywa to tylko 23 kcal. Natomiast pełen jest różnorodnych witamin i składników mineralnych. Szpinak zawiera witaminę A, C, E, K, kwas foliowy, tiaminę, ryboflawinę, niacynę oraz witaminy B6 i B5. Jeśli zaś chodzi o minerały, jest ich tu również cała gama: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, miedź, cynk, mangan i selen.
Na szczególną uwagę zasługuje żelazo, którego zawartość jest dość znacząca, jednocześnie obecność witaminy C ułatwia jego przyswajanie. Niewątpliwie warzywo to może być polecane w niedokrwistości z niedoboru żelaza. Tokoferol, witamina A oraz selen znane są ze swoich właściwości antyoksydacyjnych, ponadto szpinak zawiera związki nazywane flawonoidami, które równie skutecznie bronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Korzystne jest spożywanie szpinaku w okresie ciąży, ponieważ kwas foliowy jest najskuteczniejszym sposobem na zapobieganie wadom cewy nerwowej płodu. Warzywo to możemy polecać osobą z nadciśnieniem, gdyż zawiera spore ilości potasu. Ponadto witaminy z grupy B obniżają poziom cholesterolu we krwi, przez co może być stosowany w prewencji miażdży. Zawarta w nim luteina korzystnie wpływa na jakość widzenia.
Niewątpliwą wadą szpinaku jest duża zawartość kwasu szczawiowego. Nie powinny spożywać go osoby z kamicą nerkową, gdyż może indukować powstawanie kamieni nerkowych. Ponadto kwas ten hamuje wchłanianie wapnia, dlatego produktów spożywczych bogatych w ten składnik nie powinno łączyć się ze szpinakiem.
Jeśli zastanawiacie się w jakiej formie wprowadzić go do swojej diety, nic prostszego, bowiem można spożywać go w różnej formie: świeży, smażony czy gotowany. Jednakże tak jak większość warzyw największe bogactwo kryje się w świeżych liściach szpinaku. Warto dodawać go do sałatek, świetnie komponuje się z serami pleśniowymi, czy fetą, a także owocami: pomarańczą, truskawką czy gruszką. Doskonałym pomysłem jest także dodawanie go do koktajli, np. z kiwi i bananem. Można wykorzystać go także przy komponowaniu różnego rodzaju past, tart, a także jako farsz do pierogów czy naleśników. Zatem najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie trwałe wprowadzenie go do swojej diety.