Wpływ otyłości i diety matki na rozwój płodu i dziecka

15 czerwca 2017

Obecnie otyłość można zaobserwować u bardzo dużej ilości osób. Jak powszechnie wiadomo, może ona być przyczyną wielu groźnych i poważnych w skutkach chorób. Znacznie zwiększona masa ciała jest niebezpieczna dla każdego pacjenta niezależnie od wieku czy płci.

Dieta matczyna HF w okresie laktacji spowodowała przyspieszony wzrost adipocytów i wczesną otyłość, która uwidoczniła się już pod koniec okresu laktacji.

W wieku dorosłym, otyłe szczurze potomstwo matek karmionych dietą cafeteria w trakcie ciąży i laktacji wykazywały wzrost zawartości trójglicerydów w tkance tłuszczowej z podwyższoną aktywnością enzymów lipogennych (lipaza lipoproteinowa [LPL]), dodatkowo prezentowały także nieprawidłowości w składzie kwasów tłuszczowych.

Co ciekawe, w badaniu wykazano, że mysi model matczynej cukrzycy ciążowej prowadzi do nadwagi u dorosłego potomstwa związanego z większymi adipocytami. Wyniki te wskazują, że narażenie okołoporodowe na stan cukrzycy, charakteruzjące się zwiększonym poziomem glukozy i/lub insuliny, może obejmować procesy rozwojowe, takie jak adipogeneza.

Wpływ diety matki odgrywa ogromną rolę na rozwój płodu oraz stan zdrowia i również rozwój dziecka w późniejszym życiu. Nie można też zapomnieć, że odżywianie wpływa na funkcjonowanie matki. Niestety otyłość, która jest efektem nieprawidłowej diety matki jest szczególnie niebezpieczna. Wiele osób niestety nie zdaje sobie sprawy z wagi zagrożeń wynikających z matczynej otyłości oraz z poważnego stopnia konsekwencji zmian wywołanych otyłością. Nikt świadomie nie powinien narażać dziecka na wiele chorób metabolicznych czy neurorozwojowych. Nie można zapomnieć również o tym, że sama ciąża już może być zagrożona poronieniem ze względu na znaczny przerost płodu. Zaburzenia neuropsychiatryczne i funkcji poznawczych narażają dziecko na problemy w relacjach społecznych. Choroby takie jak autyzm i schizofrenia mogą spowodować odrzucenie dziecka przez otoczenie, powodując jednocześnie stany depresyjne. Noworodek urodzony przez matkę cierpiącą na otyłość jest narażony na rozwój hiperinsulinemii i hipoglikemii, co w niektórych przypadkach jest spowodowane matczyną cukrzycą ciążową. Dieta matki sprzyjająca powstawaniu otyłości powoduje u niej oporność na insulinę, w wyniku czego do płodu dostają się większe ilości glukozy, przez co następuje szybsze dojrzewanie komórek β-trzustkowych oraz upośledzenie tolerancji glukozy u potomstwa.

Analizując możliwe efekty matczynej otyłości na rozwój płodu i dziecka oraz zdrowie matki dochodzimy do wniosku, że ich ilość i skutki wynikające z powstałych nieprawidłowości są ogromnym zagrożeniem. Z tego względu kobiety cierpiące na otyłość mające w planach poczęcie dziecka, powinny obowiązkowo przed zajściem w ciążę zadbać o odpowiednią dietę i redukcję masy ciała by nie obciążać dziecka już na samym starcie poważnym schorzeniami.

Bibliografia

  1. Kristy R Howell, Theresa L Powell, Reproduction, 2017, March 1, 153 R97-R108

  2. Simon Lecoutre, Christophe Breton, Adipocyte, 2014 Oct-Dec; 3(4), 256-262

Czytaj dalej :

Dodaj komentarz